GEM Venturi Condenspotten

Al meer 28 jaar zijn GEM Venturi condenspotten zonder bewegende delen de meest efficiënte en betrouwbare condenspotten op de markt. Door dit kwalitatief hoogstaande product en onze service kunnen wij GEM condenspotten leveren met 10 jaar prestatiegarantie.
Permanente Energie- en Onderhoudsbesparing. Payback 6 tot 12 maanden.
De komende jaren stijgen de gasprijzen, de energiebelasting en de CO2-heffing.
Waarom wachten als u met deze technologie vandaag al kunt beginnen met besparen?

GEM Venturi Condenspotten

De meest efficiënte en betrouwbare condenspot.
Stoombesparing en verlaging van CO2 emissies.
Garantie 10 jaar, levensduur enkele decennia

Waarom kiezen voor GEM Venturi condenspotten:

 • Permanente energiebesparing: 10% tot 20% permanente vermindering van stoomkosten
 • Uitstekend rendement op investering: de terugverdientijd varieert doorgaans 1 - 2 jaar
 • Ultieme betrouwbaarheid: 10 jaar prestatiegarantie, levensduur enkele decennia
 • Verhoogde productie: snellere opwarming van het systeem = snellere batchtijden
 • Minimaal onderhoud: geen bewegende delen, geen falen/storingen, minimale stilstand
 • Verhoogde veiligheid: geen waterslag of condensaatstuwing door defecte condenspotten
 • Betere controle over de warmteafgifte: zelfregulerend in vergelijking met open- en sluitacties van mechanische condenspotten. Geschikt voor alle stoomprocessen.
  Kunnen alle conventionele condenspotten in uw stoominstallatie vervangen.
 • Superieure service en maatwerk: GEM condenspotten worden individueel door ons gedimensioneerd voor alle processen en gaan levenslang mee.

GEM Venturi condenspotten kunnen voor vrijwel alle processen toegepast worden, zoals leidingontwateringen, tracing en warmtewisselaars en toestellen met wisselende belastingen, zowel met als zonder stoomregelklep. Voor zowel verzadigde als oververhitte stoom en clean steam.
Zie enkele referenties onder aan deze pagina. Wat bij deze bedrijven is gerealiseerd kan bij u ook!

Werking GEM Venturi condenspot
Working principle GEM Venturi steam trap
Werking GEM onder wisselende belastingen
GEM steam trap working under variable loads
3 Traps filtertechniek
Multi stage filter

Modellen voor elke applicatie en situatie

GEM Venturi condenspotten zijn leverbaar met draad, flens, connector, Try-Clover en lasaansluiting en enkel leverbaar in RVS.
Aansluitmaten van DN15 tot DN150 en 1/2" - 2" BSP/NPT. Capaciteiten van enkele kg condensaat tot tientallen tonnen per uur.
PMO 100 bar en TMO 500°C max.

GEM Venturi Condenspotten

Opal

Montage        : BSP/NPT, lassok of geflensd
Toepassing    : Leidingontwatering, tracing
Aansluitmaat : DN15, DN20 & DN25
                            1/2", 3/4" en 1"
PMO / TMO    : 50 barg / 400°C (BSP/NPT)

Datasheet

Sapphire

Montage        : BSP/NPT schroefkoppeling
Toepassing    : Leidingontwatering, proces
Aansluitmaat : DN15, 20, 25, 40 & 50
                            1/2", 3/4", 1", 1 1/2" & 2"
PMO / TMO    : 17 barg / 400°C

Datasheet

Ruby/RubyF

Montage        : Geflensd
Toepassing    : Warmtewisselaars, toestellen,
                          leidingontwateringen, tracing
Aansluitmaat : DN15 t/m DN150
PMO / TMO    : 100 barg / 500°C

Datasheet

Diamond

Montage        : Geflensd
Toepassing    : Warmtewisselaars , processen
Aansluitmaat : DN15, DN20 & DN25
PMO / TMO   : 50 barg / 400°C       

Datasheet

Emerald

Montage        : Connector BSP/NPT & lassok
Toepassing    : Leidingontwatering, tracing
Aansluitmaat : 1/2" & 3/4"  
PMO / TMO   : 50 barg / 500°C

Datasheet

Topaz

Montage        : Clean steam - Tri-Clover
Toepassing    : Leidingontwatering & Proces
Aansluitmaat : DN15, DN20 & DN25
PMO / TMO   : 10 barg / 200°C            

Datasheet

Waarom omschakelen van conventionele condenspotten naar GEM Venturi condenspotten?

Wat maakt de GEM condenspot een rationele en betere investering dan doorgaan op de oude weg van de vicieuze cirkel van falende condenspotten, meten en controleren en het vervangen van condenspotten. Een investering in het GEM Condensaat retoursysteem gebaseerd on Netto Contante Waarde wint het altijd ruimschoots van de conventionele methode van meten en het 1 op 1 vervangen van mechanische condenspotten die telkenmale verzaken.
Door de nieuwe energiewetgeving bent u verplicht om uw condenspotten jaarlijks te controleren en falende condenspotten onmiddellijk te vervangen.                        Maar gebeurt dit ook in de praktijk?
Waarom dan niet kiezen voor een permanente en meer efficiënte oplossing? Door het vervangen van alle conventionele condenspotten door GEMs, resulteert dit in een terugverdientijd van 6 tot 12 maanden. Ongeacht de status van de huidige condenspotten! Wij kunnen met een caloriemeter aantonen dat uw huidige “goed”    werkende condenspotten 10 tot 20% minder efficiënt werken dan GEMs. Dit is uw eerste winst! Let wel: de besparingen zijn blijvend omdat er niets stuk kan gaan.

Het probleem met conventionele condenspotten

Conventionele condenspotten hebben een aanzienlijk energieverlies doordat zij meestal niet geïsoleerd, slecht gedimensioneerd zijn en verkeerd toegepast en gemonteerd worden. Uiteindelijk zullen alle conventionele condenspotten binnen afzienbare tijd verzaken, stoom gaan lekken en problemen in processen veroorzaken, en tenslotte de energiekosten flink laten stijgen.
Men ontkomt niet aan de vicieuze cirkel van falen, dure controles en weer vervangen. Jaar in, jaar uit. Met de GEM Venturi condenspot worden al deze problemen ondervangen daar de GEM condenspot door de leverancier per applicatie gedimensioneerd wordt, er geen slijtage en veroudering optreedt en de condenspot uit dikwandig of uit volmateriaal RVS geproduceerd wordt.
In 28 jaar tijd is nog niet één GEM condenspot vervangen vanwege slijtage door erosie! 10 jaar garantie geeft vertrouwen en gemoedsrust.

Normering en mentaliteitsverandering

De inzet van GEM venturi condenspotten draagt bij aan de invulling van convenanten met de overheid en energiebesparingsnormen. Energiemanagementsystemen zoals ISO 50001 verbeteren de efficiëntie van het energieverbruik, reduceren daarmee de kosten en brengen de uitstoot van broeikasgassen terug. Door monitoring van bestaande systemen, door te focussen op duurzame effectieve maatregelen voor energiebesparing en door bij investeringen te kijken naar de CO2 footprint van componenten en systemen, zal de GEM Venturi condenspot aanzienlijk betere en langdurige resultaten opleveren dan door op de oude vertrouwde weg door te gaan.
Het gaat tenslotte om een mentaliteitsverandering! Energiebesparing resulteert uiteindelijk in lagere kosten waardoor bedrijven een betere concurrentiepositie krijgen. Momenteel is de verwachting dat door stijgende gasprijzen, milieubelastingen en CO2 heffingen de energieprijzen zullen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen!  

Wat kunnen wij u bieden?

 • Audit van het stoomsysteem en vooral het stoomdistributienet om aan te geven waar verbeteringen mogelijk zijn.
 • Inventarisatie met statusrapport van de condenspotten.
 • Caloriemeter test ofwel energie-efficiency test om u persoonlijk deelgenoot te maken van het efficiencyverschil tussen een voor u “goed” werkende conventionele condenspot en een GEM condenspot. Wij tonen aan dat conventionele condenspotten inefficiënt werken en enorme energieverbruikers zijn.
 • Het uitvoeren van een bemeterde test op een grote stoomverbuiker of afdeling. Dit kan eventueel in overleg op “no cure, no pay” basis.
 • Offerte met een rentabiliteitsberekening.
 • Ondersteuning bij het verkrijgen van eventuele subsidies.
 • Ondersteuning bij de installatie en controle na installatie.
 • Ondersteuning tijdens de 10 jarige garantieperiode.

Informatieplicht Energiebesparing

Verbruikt uw bedrijf per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (-equivalent)? Dan moet u voldoen aan de energiebesparingsplicht. Dit houdt in dat u op grond van de Wet milieubeheer verplicht bent om energiebesparende maatregelen te nemen als deze een terugverdientijd van 5 jaar of minder hebben. Sinds juli 2019 is hier de Informatieplicht energiebesparing aan toegevoegd. Daarnaast stijgen de komende jaren de gasprijzen, de energiebelasting en de CO2-heffing. 
Met de inzet van GEM venturi condenspotten en/of de Flu-Ace rookgascondensor behaalt u in de meeste gevallen een terugverdientijd van 1 tot 3 jaar.
Wilt u ook op korte termijn besparen en resultaat zien, neem dan contact met ons op.

Deze GEM gebruikers gingen u voor:

Wie is Thermal Energy Int.?

Thermal Energy International Inc. (TEI) met hoofdkantoren in Canada en de UK is de fabrikant van onder andere de GEM Venturi condenspot, de Flu-Ace rookgascondensor en andere warmte recupererende systemen.

TEI is een beursgenoteerde onderneming en is een gevestigde wereldwijde leverancier van gepatenteerde en bewezen oplossingen voor energie-efficiëntie en emissiereductie voor de industriële en institutionele sectoren. TEI bespaart haar klanten geld en verbeteren hun winst door hun brandstofverbruik en hun CO2-uitstoot te verminderen. Tot de klanten behoren een breed scala van productiebedrijven van klein naar groot, maar ook een groot aantal Fortune 500 en andere toonaangevende multinationale ondernemingen in een breed scala van industriële sectoren, wereldwijd.

De gepatenteerde producten besparen en recupereren tot wel 80% van de verspilde energie van processen en ketel- en stoominstallaties en voeren deze energie vervolgens weer in de processen.

Thermal Energy is ook een volledig erkend professioneel ingenieursbureau en kan geavanceerde diensten op het gebied van proces- en applicatie-engineering aanbieden.

Door een unieke mix van eigen producten te bieden, samen met proces-, energie-, milieu- en financiële expertise, is Thermal Energy in staat om unieke en significante financiële- en milieuvoordelen te bieden aan haar klanten.

www.thermalenergy.com

Wilt u vrijblijvend advies of een offerte opvragen?

Neem dan contact met ons op

Offerte aanvragen